ارتودنسی در دوران بارداری
شروع درمان ارتودنسی یا ادامه آن در دوران بارداری کاملا بی خطر است و از این بابت نگرانی وجود ندارد. اما چند نکته حائز اهمیت می باشد :
۱ – گرفتن عکس های رادیولوژی برای ارتودنسی در دوران بارداری
هر چند دوز اشعه X در امور دندانپزشکی کاملا پایین ارزیابی می شود اما به هر حال جنین در معرض تابش قرار می گیرد. پس بهتر است رادیوگرافی با اشعه x جز در موارد ضروری انجام نشود. با این حال پیش بندهای سربی به دور شکم یا کل نیم تنه بدن وجود دارند و می توانند از کودک محافظت کنند.
۲ – بالا رفتن استروژن در دوران بارداری
در خانم های باردار میزان هورمون استروژن بالاتر می رود تا روند رگ سازی و خون رسانی افزایش پیدا کند. بالا رفتن این هورمون باعث افزایش حجم لثه در خانم های باردار می شود و رعایت بهداشت دهان را سخت تر می کند. پس چالشی که هنگام بارداری با آن مواجه می شویم احتمال افزایش تجمع پلاک میکروبی، بالاتر رفتن ریسک پوسیدگی دندان ها و دشوارتر شدن پروتکل های بهداشت دندان خصوصا موقع درمان ارتودنسی است (شکل ۱). توصیه می شود که با افزایش مراقبت های بهداشت دندان این مخاطرات را کمتر کنیم.
مساله دوم در ارتباط با استروژن این است که این هورمون ضد پوکی استخوان عمل می کند بنابراین ممکن است با مکانیزم برداشت استخوان در ارتودنسی تداخل داشته باشد. اما تاکنون ثابت نشده است که استروژن مانعی برای حرکت دندان ها در ارتودنسی باشد یا آن ها را کند کند.
۳ – مساله افزایش وزن در دوران بارداری
مادرهای باردار خصوصا در اواخر دوران بارداری دچار مساله افزایش وزن می شوند که این مساله می تواند باعث تنگی نفس هنگام نشستن روی یونیت دندانپزشکی شود. بهتر است ویزیت ها حدالمقدور کوتاه تر شوند و وضعیت صندلی دندانپزشکی به گونه ای باشد که بیمار به آسانی تنفس نماید.
۴ – حالت تهوع در دوران بارداری
بسیاری از خانم های باردار به ویژه در اوایل بارداری دچار حالت تهوع می گردند. برای اغلب آن ها این حالت به مرور کاهش می یابد. اگر این حالت بسیار شدید باشد بهتر است جلسه ارتودنسی را تا زمانی که حس حالت تهوع کاهش می باید به تعویق بیاندازیم.