ارتودنسی سریع چیست؟

ارتودنسی سریع چیست؟ | دکتر علیرضا نیک کردار

روزهایی که باید یک سال، دو سال یا حتی بیشتر، برای یک لبخند صاف صبر می کردید، مدت‌هاست که گذشته است. فناوری جدید ارتودنسی معروف به ارتودنسی سریع، راهی ایمن، زودبازده و مقرون‌به‌صرفه را برای بهبود لبخند به بیماران دندانپزشکی ارائه می‌دهد. شاید فکر کنید که ارتودنسی سریع همان چیزی است که همیشه آرزویش را داشتید؛ اما می‌خواهید بیشتر بدانید؟ ما نگاهی دقیق‌تر به ارتودنسی سریع در سایت دکتر علیرضا نیک کردار متخصص ارتودنسی در تهران خواهیم داشت و به برخی از سؤالات متداول در مورد این فناوری جدید ارتودنسی پاسخ خواهیم داد.

بریس های سریع، چگونه کار می‌کند؟

مفهوم اصلی ارتودنسی سریع، مشابه بریس های سنتی است؛ دندان‌ها را جابه‌جا کرده و موجب بهبود و تراز صورت می‌شود. بااین‌حال، بر خلاف بریس‌های سنتی که مجموعه کاملی از براکت‌ها را روی دندان‌ها قرار می‌دهند، سیم‌هایی در سرتاسر دهانتان می‌کشند و نوارهای الاستیکی در کناره‌ها قرار می‌دهند، ارتودنسی سریع از یک سیستم ساده‌شده استفاده می‌کند. با ارتودنسی سریع، براکت‌های مثلثی که مخصوص این کار ایجاد شده اند، روی دندان ها قرار می گیرند. براکت مثلثی شکل، به یک سیم مربع مانند، متصل می شود که تا ریشه دندان شما می رسد. این سیم مربع مانند ارتودنسی سنتی را از ارتودنسی سریع، متمایز می کند.

Fast-orthodontics-1

زمانی که دندان‌ها با بریس‌های سنتی جابه‌جا می‌شوند، معمولاً در دو مرحله انجام می‌شود. ابتدا قسمت های بالایی دندان ها جابه جا شده و سپس ریشه های دندان ها جابه جا می شوند. در واقع به همین دلیل است که درمان ارتودنسی سنتی و سایر درمان های ارتودنسی مانند ارتودنسی فانکشنال،ارتودنسی دیمون و ارتودنسی کودکان، زمان زیادی طول می کشند. در ارتودنسی سریع، کل فرآیند دو مرحله ای، به یک فرآیند واحد تبدیل می شود. به جای حرکت دادن دندان در دو مرحله جداگانه، ارتودنسی سریع هم قسمت بالایی(تاج) و هم ریشه دندان را در یک مرحله، حرکت می‌دهد. حرکت دادن کل دندان به دندانپزشکان و ارتودنتیست ها این امکان را می‌دهد که زمان درمان را تسریع کنند و لبخند صاف تری را بدون نیاز به سال ها انتظار داشته باشند.

بیشتر بدانید:  آن چه قبل از ارتودنسی باید بدانید

چرا مردم بریس های سریع را انتخاب می کنند؟

مردم به دلایل واضح این مسیر را انتخاب می کنند . همه می خواهند در مدت زمان کوتاهی به لبخندی صاف و زیبا دست پیدا کنند. استفاده از ارتودنسی سریع برای ۳ تا ۱۲ ماه، بسیار جذاب تر از زمان درمان ۱ تا ۳ سال به نظر می رسد. اکثر مردم می خواهند نتایج را سریع ببینند و تا حد امکان، زمان کمتری را در صرف کنند.

Fast-orthodontic-price

یکی دیگر از عواملی که تحت تاثیر زمان کوتاه تر درمان قرار می گیرد، هزینه ارتودنسی سریع است. از آنجایی که فرد مدت زمان کمتری تحت درمان است، هزینه آن را به میزان قابل توجهی کاهش می‌دهد. بریس‌های سریع همچنین ادعا می‌کنند که نسبت به بریس‌های سنتی یا کم‌درد هستند که برای بیماران، به‌ویژه کسانی که از درد دندان خسته شده‌اند، یک نقطه‌ی امیدوار کننده است.

ارتودنسی سریع چه مزایایی دارد؟

کاهش چشمگیر طول درمان یک مزیت بزرگ ارتودنسی است؛ اما تنها مزیت آن نیست. چندین مزیت دیگر وجود دارد که ارتودنسی سریع را به یک انتخاب درمانی خوب، برای بسیاری از بیماران ارتودنسی تبدیل می کند.

Length-of-rapid-orthodontic-treatment

این ویژگی ها عبارتند از:

  • بایت طبیعی شما را حفظ می کند تا هنگام یادگیری، صحبت کردن یا جویدن با دندان های تازه تراز شده، احساس ناراحتی نکنید.
  • تقریباً همه بیماران می توانند بدون نیاز به کشیدن دندان ارتودنسی سریع دریافت کنند
  • فقط یک سیم استفاده می شود که ناراحتی را کاهش داده و مانع از این میشود که سیستم ارتودنسی حجیم به نظر برسید.
  • درمان را می توان در زمان کمتری از بریس های سنتی تکمیل کرد. برای مقایسه زمان درمان باید گفت که مدت درمان با ارتودنسی سریع تقریباً نصف زمان درمان با ارتودنسی های سنتی مانند ارتودنس دیمون، ارتودنسی متحرک فرانکشنال و انواع دیگر ارتودنسی است.
  • استخوان فک ریشه دندان ها را سریعتر جذب می کند که منجر به تثبیت سریع دندان های شما در موقعیت جدید می شود.
  • کاهش چشمگیر درد

آیا بعد از ارتودنسی سریع، باید از ریتینر یا یک نگهدارنده استفاده کرد؟

 

بیشتر بدانید:  ارتودنسی

Orthodontic-retainer

یکی از نگرانی های رایج در مورد ارتودنسی سریع این است که حرکت سریع دندان ها باعث می شود که مجبور شوید برای مدت طولانی از نگهدارنده استفاده کنید. خوشبختانه، این اتفاق با ارتودنسی سریع نمی افتد. در واقع دقیقا برعکس این اتفاق می افتد. پس از برداشتن سیم و براکت ها، یک نگهدارنده سفارشی به شما داده می شود که باید آن را بپوشید. متأسفانه، این امر اجتناب ناپذیر است زیرا در صورت استفاده نکردن از نگهدارنده، دندان های شما جابجا می شوند. با این حال، خبر خوب این است که مدت زمان استفاده از ریتینر بعد از ارتودنسی سریع کمتر است.

بیمارانی که تحت درمان با بریس‌های سنتی قرار می‌گیرند، باید به مدت ۲۲ ساعت در روز، از یک نگهدارنده برای چندین ماه پس از درمان استفاده کنند؛ با این حال اکثر بیمارانی که ارتودنسی سریع دارند، فقط باید هر روز ۱۰ تا ۱۵ دقیقه از نگهدارنده استفاده کنند. برخی از بیماران ارتودنسی سریع، با پوشیدن نگهدارنده خود در شب احساس راحتی بیشتری می‌کنند.

آیا ارتودنسی سریع عوارضی هم دارد؟

حقیقت در مورد صاف کردن سریع دندان ها، این است که معمولاً آنقدرها که به نظر می رسد؛ عالی نیست. اصلاح ارتودنسی سریع، معمولاً ناقص است، به این معنی که فقط تراز اولیه وجود دارد و اصلاح کامل نیست. از نظر زیبایی، با استفاده از بریس های سریع، دندان ها صاف تر و در نهایت بهتر از قبل به نظر می رسند، اما اصلاح کامل حاصل نمی شود. گزارش شده است که نتایج حاصل از بریس های سریع، همیشه ماندگار نیست. برخی افراد گفته اند که دندان هایشان در مدت کوتاهی پس از درمان به حالت اولیه خود برگشته است. این نه تنها ناامید کننده است، بلکه می تواند به یک بار مالی تبدیل شود.

بیشتر بدانید:  ارتودنسی رنگی چیست؟

همچنین به خاطر داشته باشید که حرکت بیش از حد و سریع دندان ها می تواند باعث نگرانی های بهداشت دهان و دندان و از دست دادن استخوان شود. ارتودنسی سریع ممکن است راهی مناسب و مقرون‌به‌صرفه  به نظر برسد، اما مهم است که قبل از شروع هر نوع درمان ارتودنسی با متخصص دندانپزشک خود در مورد خطرات آن صحبت کنید.

نتیجه گیری درباره درمان ارتودنسی سریع

ارتودنسی سریع یکی از روش های نوین و جدید ارتودنسی دندان محسوب می گردد. ارتودنسی سریع از لحاظ قیمتی مناسب تر از درمان های سنتی ارتودنسی هستند. همچنین زمان روند بهبودی در این روش، بسیار کوتاه تر از سایر درمان های ارتودنسی سنتی است؛ با این حال، هنوز در مورد این روش درمانی تردید هایی وجود دارد.

عکس دکتر_20

دکتر علیرضا نیک کردار

عضو بنیاد ملی نخبگان، فارغ‌التحصیل سمپاد، دکترای حرفه‌ای دندانپزشکی از شهید بهشتی و دکترای تخصصی ارتودنسی از قزوین. دارای فلوشیپ‌های تخصصی ارتودنسی از مؤسسه بین‌المللی COTS. ثبت ۴ اختراع در حوزه ارتودنسی و چاپ بیش از ۱۵ مقاله (۶ مقاله ISI). مترجم کتاب تخصصی “Contemporary Treatment of Dentofacial Deformities” و برنده جوایز مختلف از جمله جایزه ترجمه سال ۹۳ و جایزه اختراع از جشنواره شهید هدایت.