ارتودنسی الاینر، مزایا و گروه های مورد استفاده

ارتودنسی الاینر، مزایا و گروه های مورد استفاده

ارتودنسی الاینر، مزایا و گروه های مورد استفاده

در چند سال اخیر اقبال به ارتودنسی خصوصا در بالغین (بزرگسالان) به علت مسائل مختلف از جمله مساله زیبایی و حفظ دندان های موجود بیشتر شده است. بالغین به خاطر مشغله زیاد اکثرا به دنبال ارتودنسی هایی هستند که راحت باشد و نیز تا حد ممکن دیده نشود و البته همیشه اشاره می کنند که طول زمان ارتودنسی باید کوتاه باشد. در مورد اول یعنی راحتی و دیده نشدن و نیز امکان برداشتن و گذاشتن در هر زمانی که بخواهند، افراد را سمت یک چیز سوق دهد : الاینر شفاف (شکل ۱).

aligner-orthodontics2
شکل ۱

 

aligner-orthodontics6
شکل ۱

این تکنیک همان طور که مشاهده می کنید متحرک است، شفاف است و توجه را جلب نمی کند، راحت است و به خوبی توسط افراد تحمل می شود. باید بگوییم که ایده این ارتودنسی مربوط به زمان حال نیست بلکه به سال ۱۹۴۶ بر می گردد.
در آن زمان که آقای Kesling روشی را مرتب کردن نامنظمی های کوچک دندانی با استفاده از مواد ترموپلاستیکی ارائه کرد (شکل ۲). اما در سال ۱۹۹۷ شرکت Align Technology تکنیک های مدرنی را برای پیشرفت روش Kesling معرفی نمود و نام آن را درمان با الاینر شفاف یا Clear aligner treatment (CAT)گذاشت.

h-d-kesling
شکل ۲

 

الاینرها نیز مانند سیستم لینگوال ( به مقاله ارتودنسی از پشت دندان ارجاع شود) سفارشی و اختصاصی (Custom-Made) هستند به این معنی که قالبی از بیمار گرفته می شود و الاینر شفاف طی مراحلی ساخته می شود.

مرحله قالب گیری

برای ساختن دستگاه های داخل دهانی از قالب گیری به عنوان مهمترین مرحله یاد می شود. قالب گیری در حقیقت یعنی ثبت موقعیت دندان ها روی یک ماده حد واسط (ماده قالب گیری و بعد از آن گچ) برای انجام کارهای لابراتواری و در نهایت ساخت دستگاه. قالب گیری معمولا به دو صورت انجام می شود :
۱ – استفاده از مواد قالب گیری که به آن قالب گیری حقیقی یا فیزیکی می گویند (شکل ۳).

بیشتر بدانید:  آن چه بیماران راجع به ارتودنسی نمی دانند
aligner-orthodontics5
شکل ۳. قالب فیزیکی با استفاده از مواد قالب گیری مرسوم دندانپزشکی

۲ – از طریق اسکن داخل دهانی با اسکنرهای دیجیتال (شکل ۴) قالب گیری با روش دوم برای بیمار راحت تر است. با این روش فایل های اسکن شده را به لابراتوار می دهند و طراحی دستگاه توسط آن ها انجام می شود.

 

aligner-orthodontics9
شکل ۴. قالب های مجازی تهیه شده از طریق اسکن داخل دهانی

مرحله طراحی

طراحی دستگاه توسط ارتودنتیست صورت می گیرد و در آن میزان حرکت دندان ها بر اساس اصول بیولوژیکی و آناتومیکی تعیین می شود سپس پزشک دستور العمل های خود را برای لابراتوار می فرستد و طراحی انجام می شود (شکل ۵).

aligner-orthodontics1
شکل ۵. طرح ریزی درمان

 

مرحله مدل سازی

خود الاینرهای شفاف پرینت های سه بعدی نیستند اما مدل های تهیه شده پرینت های سه بعدی (۳D) می باشند. این مدل ها برای هر مرحله درمان به صورت جداگانه ساخته می شوند. مدل ها در واقع برای ساخت نهایی دستگاه به وجود آمده اند (شکل ۶).

aligner-orthodontics3
شکل ۶. الف. طراحی مدل های الاینر شفاف برای پرینت سه بعدی
aligner-orthodontics8
شکل ۶.ب. مدل های ساخته شده (به رنگ خاکستری) از طریق پرینتر سه بعدی

مرحله ساخت

الاینرهای شفاف از ورقه های نازک مواد ترموپلاستیک ساخته می شوند و گرما داده می شوند روی مدل ها قرار گرفته و شکل آن ها را پیدا می کنند، پس از سرد شدن آن ها سخت می شوند و اضافات آن ها برداشته می شود (اصطلاحا تریم می شوند) و لبه های آن ها گرد و نرم می گردند (شکل ۷).

aligner-orthodontics4
شکل ۷. الف. دستگاه ساخت الاینر شفاف از طریق ترمو فورمینگ
aligner-orthodontics10
شکل ۷.ب. الاینرهای شفاف ساخته شده آماده استفاده هستند

 

پیشرفت های تکنولوژیک اخیر باعث شده است که دقت و اثر گذاری الاینرهای شفاف بهبود چشم گیری پیدا کند و با سرعت پیشرفت تکنولوژی انتظار می رود از قیمت آن کاسته شود و بر مزایای آن اضافه گردد. پس به طور خلاصه، با دیده نشدن و مساله زیبایی، راحت بودن برای بیمار، قابلیت گذاشتن و برداشتن مهم ترین مزایای این سیستم هستند.

بیشتر بدانید:  موم ارتودنسی

معایب الاینرهای شفاف

۱) قیمت بالا به دلیل پروسه های مختلف که ذکر آن رفت.
۲) بیشتر برای بیماران که رشد آن ها به اتمام رسیده است (بالغین) قابل استفاده است.
۳) ارتودنسی های پیچیده و مشکلات شدید را نمی توان با آن درمان نمود.
۴) برخی از حرکات دندان با آن قابل انجام نیستند (مثل کنترل چرخش های دندانی و اکستروژن های قدامی)
۵) بسیاری از درمان ها با آن هم چنان نیازمند اجزاء فرعی مثل الاستیک ها است (شکل ۸).

aligner-orthodontics7
شکل ۸

 

با توجه به اقبال بالغین به این روش، باید محدودیت های آن کاملا به بیمار توضیح داده شود تا بتواند بین سیستم های مختلف برای ارتودنسی تصمیم درست را اتخاذ کند.

عکس دکتر_20

دکتر علیرضا نیک کردار

عضو بنیاد ملی نخبگان، فارغ‌التحصیل سمپاد، دکترای حرفه‌ای دندانپزشکی از شهید بهشتی و دکترای تخصصی ارتودنسی از قزوین. دارای فلوشیپ‌های تخصصی ارتودنسی از مؤسسه بین‌المللی COTS. ثبت ۴ اختراع در حوزه ارتودنسی و چاپ بیش از ۱۵ مقاله (۶ مقاله ISI). مترجم کتاب تخصصی “Contemporary Treatment of Dentofacial Deformities” و برنده جوایز مختلف از جمله جایزه ترجمه سال ۹۳ و جایزه اختراع از جشنواره شهید هدایت.